Lång Eller Kort Rigg Segelbåt

Detta just för att vattenströmmen från propellern ska komma ned under botten. Förr byggdes många båtar med kort rigg men i dag har de flesta något större motorbåtar lång rigg det innebär att motorn sitter längre upp och att akterspegeln är högre vilket ases göra båten sjösäkrare då den inte blir så känslig för att sjö slår in.

Batmotor In 603 70 Norrkoping For Sek 3 000 00 For Sale Shpock
Batmotor In 603 70 Norrkoping For Sek 3 000 00 For Sale Shpock

Det är av största vikt att välja rätt rigglängd för den aktuella båttypen och höjden på akterspegeln.

Lång eller kort rigg segelbåt. Parsuns 6 hk utombordare finns med antingen kort s eller lång l rigg. Lång rigg innebär att utombordaren är anpassad för en akterspegel som är ca 20 tum 51 cm hög. Man mäter akterspegeln från toppen av motorfästet där man hänger motorn till botten på båten.

Kort rigg s innebär att motorn är anpassad för en akterspegel som är ca 15 tum 38 cm hög räknat från toppen av motorfästet till botten på båten. Har du en motor med lång rigg på en båt avsedd för kort så sticker motorn ner onödigt mycket och det blir mer motstånd och det går tyngre drar mer bränsle. Så nu blir det till att skaffa en ny men skulle behöva ha lite hjälp.

Lång eller kort rigg. Kort rigg är oftast för mindre motorbåtar men vissa större båtar kan också behöva detta. Båten är en gammal plastbåt ungefär samma storlek som en sandström eller högarodd.

Någon har haft vänligheten att stjäla vår gamla båtmotor. Kort rigg innebär att motorn är anpassad för en akterspegel som är ca 15 tum 38 42 cm hög. Kort rigg är 15 tum 38 cm lång rigg är 20 tum 51 cm.

Du mäter ju ca 60 cm till kölspetsen så egentligen skulle du ha en extra lång rigg 25 tum 63 cm men det är ovanligt för mindre motorer. Lång rigg l innebär att motorn är anpassad för en akterspegel som är ca 20 tum 51 cm hög. Vad är det mer exakt som avgör lång eller kort rigg.

Ni vet en helt vanlig plastbåtroddbåt eller vad man ska kalla dem. Lång eller kort rigg skillnad. Att bland annat dela kunskap och tillrättvisa sådant som är fel eller bristfälligt.

Tänkte inte på att mäta ner till antikavitationsplattan. Hela motorns längd ifrån kanten och ner under propellern var det drygt 80 cm. Lång rigg innebär att utombordaren är anpassad för en akterspegel som är ca 20 tum 51 cm hög.

På min båt en stortriss segelbåt sitter motorn med kavitationsplattan en bra bit under båtens botten. Oftast är motorerna några cm längre än så från upphängningsbygeln till plattan ovanför propellern. Jag har mätt akterspegeln på båten och ifrån ovankant där motorn ska hänga ner till botten på kölen är det ca 51 cm.

Alltså för att tala ren svenska. Rigglängderna i mm för s l x och xx skiljer sig beroende på motoreffekten och kan också skilja sig något mellan olika fabrikat. Kort rigg innebär att motorn är anpassad för en akterspegel som är ca 15 tum 38 42 cm hög.

Avståndet från själva motorn till propellern är längre på en motor med lång rigg.

Andra Bat Fran Kort Rigg Till Lang Bygg Renovera Maringuiden
Andra Bat Fran Kort Rigg Till Lang Bygg Renovera Maringuiden

Uttern 490
Uttern 490



Motorer Malmo Marinteknik
Motorer Malmo Marinteknik

Untitled Document
Untitled Document

Eldriven Batmotor Med 62lb 28 2kg Dragkraft Kort Rigg
Eldriven Batmotor Med 62lb 28 2kg Dragkraft Kort Rigg

Bygg Sjalv Eder Bat John Svenssons Batritningar
Bygg Sjalv Eder Bat John Svenssons Batritningar

Kvarnbackens Bil Bat Ab Publications Facebook
Kvarnbackens Bil Bat Ab Publications Facebook

Uttern 495 Uttern 2020 04 28
Uttern 495 Uttern 2020 04 28